Ristretto poate fi considerat fratele mai mic al unui espresso. Așa că înainte să vorbim despre ristretto, să discutăm puțin despre espresso. Un espresso este un shot mic de cafea de 30 ml. Pentru a crea o băutură intensă cu o consistență corpolentă și un strat cremos, prin cafeaua fin măcinată va trece apă extrem de fierbinte, împinsă de o presiune puternică timp de 25-30 de secunde. Multe persoane consideră espresso-ul prea tare și adaugă lapte pentru a crea o cafea flat white sau un cappuccino. Un ristretto ar putea fi fratele mai mic sau sora mai mică a unui espresso, însă nu te lăsa păcălit de adjectivul „mic”, deoarece această mică băutură are multe de oferit.

 

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE ESPRESSO ȘI RISTRETTO?

În italiană, ristretto înseamnă „limitat”, iar asta se traduce efectiv în cana ta de cafea. Un ristretto este o versiune scurtă a unui espresso. Un barista îți va spune că un ristretto conține între 15 și 25 ml de cafea. Te întrebi probabil de ce ar comanda cineva mai puțină cafea. Mereu e mai bine să fie mai multă, nu? De cele mai multe ori, așa este; însă în ceea ce privește ristretto, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Atunci când trece mai puțină apă prin aparatul de cafea, gustul obținut este mai concentrat. Cafeaua este mai dulce și mai puțin amăruie datorită timpului de extragere mai scurt.

 

CUM PREPARĂ BARISTA UN RISTRETTO?

Unii barista și unele cafenele prepară un ristretto la fel ca un espresso. Altora le place să îl prepare diferit. Toate shot-urile de ristretto conțin aceeași cantitate de cafea măcinată, aceeași presiune și temperatură a apei ca și în cazul unui espresso. Pe de altă parte, se folosește mai puțină apă. Astfel, barista va scoate ceașca de cafea de la aparat după 15 secunde sau va măcina boabele de cafea mai mult timp astfel încât cafeaua să fie mai fină, iar timpul de preparare a unui ristretto va fi același cu al unui espresso.

 

 

DE CE SĂ ALEGI UN RISTRETTO?

Preferințele în materie de cafea depind de gustul personal. Dacă vrei o variantă ușor de băut a unui espresso, atunci ristretto este o opțiune bună. Vei aprecia gustul accentuat dulce și intensitatea într-o doză mai mică, dar cu aceeași energie dată de cofeină. Pe de altă parte, un espresso îți poate oferi o ceașcă de cafea mai complexă, cu note ușor amare.

 

 

L’OR RISTRETTO – INTENSITATE 11

Acest Ristretto îți va captiva simțurile. Complex și cu aromă de nuci, tinde spre perfecțiune. O ceașcă mică de cafea tare. Gustul bogat al Ristretto se datorează exclusiv boabelor de cafea Arabica.

 

Încearcă diferite tipuri de cafea pentru a-ți da seama care îți plac cel mai mult. Încearcă ristretto și espresso în toate variantele: cu lapte, cu tipuri de boabe de cafea diferite și preparate de barista diferiți. Ia notițe și alege-ți cafeaua preferată!

 

Capsule din aluminiu L'OR, create pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®*

 

*Marcă înregistrată a unei terțe părți care nu aparține grupului JACOBS DOUWE EGBERTS.

Descoperă mai mult

CELE MAI INTENSE CAFELE DE LA L'OR

TOP 5 REȚETE DE CAFEA RECE